LIVE REVIEW: Bombino

Bombino er Jimi Hendrix i ørkenen. Det var det, som Roskilde Festival-programmet sagde i 2013, det var det, han viste det år på Odeon-scenen, og det er det, han igen viser sig i en udsolgt Alice.

Bombino, eller Oumara Moctar, blev født engang omkring 1980 i Tidene tæt på Agadez, Niger. Han tilhører Ifoghas, en af ​​de nomadiske stammer i Sahara kendt som Tuaregerne. Som en ung dreng hentede han en guitar og lærte sig at spille spil ved at lytte til kassetter med Jimi Hendrix og Dire Straits – ligesom Jimi Hendrix lærte at mestre sit instrument ved at lytte til blues på radioen.

Bombino starter sit sæt på Alice med tre sange på en akustisk guitar. Til den fjerde sang skifter han til en elektrisk guitar, og trommeslager, der indtil da har spillet en traditionel afrikansk tromme, tager sit sted bag trommesætet. Og fra da af er der ingen vej tilbage. For den næste time og halvdelen Bombino og hans strålende band blæser Alice væk, og selvom Bombino ikke rigtig siger meget – basisten er ret snakkesalig, thbombinoough – bandet klarer endda at få publikum til at synge lang. Da det ikke er sandsynligt, at nogen i mængden har nogen ide om, hvad de synger, viser det sig som et ret bizart, men opløftende kor, der fortolker sin sangtekst i Tamasheq til noget som “uhmm-mæh-uhmm”. Det ser ud til, at alle i værelset nyder selv.

Noget må siges om, hvordan Bombino spiller sin guitar. Hans stil er ulig noget jeg nogensinde har set. Han vælger hovedsagelig med sin tommelfingre og pegefinger, ligesom mange folkemusik guitarister, men der er noget ved, hvordan han rører ved det. For mig ser det ud til at han har gevinsten vendt hele vejen op, så den mindste berøring kan høres, hvilket gør gitaren sværere at spille, hver fejl bliver blæst ud af proportioner, men åbner også for en masse yderligere noter og lyde. Uanset hvad han gør, er det uendeligt fascinerende at se sine lange fingre flytte op og fretboardet til Cort G280DX JSS guitaren (hvilket er værd at nævne, fordi det slet ikke er en fancy guitar).

I 1976 spillede Sex Pistols en koncert i Lesser Free Trade Hall i Manchester. Der var ikke mange mennesker, men mange af dem der var der gik en gjorde noget utroligt, og optikken fungerede som katalysator for dannelsen af ​​bands som Smiths and Joy Division. Hvis nogle få unge musikere skulle findes blandt publikum, da Bombino bragte ørkenen til Alice, ville de sandsynligvis gå hjem og forsøge at finde ud af, hvordan han kunne spille som han gjorde, gøre noget fantastisk og navngive showet hos Alice som en vendepunkt i deres tilgang til deres instrument.